Det är grått och regnar ute. Jag hör inte regnandet i sig, men jag hör det på bilarna. Det blir ju ett särskilt ljud av bildäck på en blöt väg. Ett ganska härligt ljud när jag tänker efter, i alla fall när jag får sitta inomhus och lyssna! Och det får jag nu.
Idag hade jag en kort arbetsdag, så jag känner för att skriva ett lite längre inlägg. Jag kan med lättnad konstatera att jag börjat komma in lite i mina jobbrutiner, och att jag därmed har lite mer energi kvar när jag kommer hem. Väldigt skönt. Det är inte lika krävande att jobba när jag inte behöver tänka lika mycket, även om det fortfarande kan vara väldigt stressigt. Jag kör mycket bil också, vilket är jävligt roligt! Aksel är avundsjuk och vill också köra, men det blir tyvärr inte så mycket av den varan. Han får cykla istället. Och det får jag med snart, om jag bara får tag på en bultsax eller en bra tång d.v.s. Jag tar gärna emot tips på den fronten!
I morse åkte Runa
härifrån, uppåt, igen. Tiden gick fort medan hon var här. Jag har jobbat på
dagarna och kommit hem trött och hungrig, men lite har vi hunnit umgås!
Trevligt har det varit, och god mat har vi ätit. Därför tänkte jag nu bjuda på två
riktigt goda middagstips, ett gammalt och ett nytt, som vi lagat och ätit i
veckan. Jag höftar ofta när jag lagar mat, så därför är det lite svårt att ange exakta mängder av alla ingredienser. Jag ska dock göra mitt bästa, men det bästa är nog om även ni höftar!
Fisk med frasigt
täcke, recept ursprungligen ur
Vår Kokbok
3 portioner
3 portioner
Ingredienser,
400 g färsk eller
djupfryst fiskfilé, t.ex. torsk, sej eller flundra
75-100 g smör
2-3 dl smulat vitt
bröd
2-3 dl riven ost
2 pressade
vitlöksklyftor
2-3 msk pressad citron
3 tomater
2 msk hackad persilja (fryst har jag ofta hemma, men färsk går förstås också bra!)
salt
peppar
2 msk hackad persilja (fryst har jag ofta hemma, men färsk går förstås också bra!)
salt
peppar
Sätt ugnen på 225°C.
Skölj av de färska fiskfiléerna, skär dem ev. i bitar eller skivor beroende på vilken sort du använder. Denna gång använde jag tre tunna filéer, men om du använder fiskblock kan du med fördel skära det i 2 cm tjocka skivor.
Skölj av de färska fiskfiléerna, skär dem ev. i bitar eller skivor beroende på vilken sort du använder. Denna gång använde jag tre tunna filéer, men om du använder fiskblock kan du med fördel skära det i 2 cm tjocka skivor.
Lägg fisken i tre
delar på ett ugnssäkert fat, salta och droppa över pressad citron. Täck med
aluminiumfolie och ugnskoka i ca 15 min, tills fisken fått ljummen
temperatur.
Smält under tiden
fettet, krydda det med vitlök och/eller dragon. Rör ner smulat vitt bröd, persilja
och ost. Salta efter smak.
Skär tomaterna i
halvor och tag ut fiskfatet ur ugnen. Fördela brödblandningen över fisken, lägg
tomathalvor vid sidorna och strö ev. lite riven ost över dem.
Gratinera i ugnen tills "täcket" fått en fin, gyllenbrun färg, ca. 15 minuter.
Gratinera i ugnen tills "täcket" fått en fin, gyllenbrun färg, ca. 15 minuter.
Servera med
hemmagjort potatismos och sallad.
----------------------------------------------------------------------------------
Räkgryta med curry och hemmagjord räkbuljong
4-5
portioner
Hemmagjord räkbuljong
skal från 1 kg räkor
1,5 gul lök,
finhackad
2 tomater, klyftade
2 vitlöksklyftor,
finhackade
6 dl vatten
3 dl torrt vitt vin
1 msk sambal oelek
salt
vitpeppar efter smak
olivolja till
stekning
Gryta
skalade räkor (vikt med skal, 1 kg)
räkbuljong
1,5 gul lök, grovt
hackad
2 paprikor, grovt
hackade
1 tomat, grovt
hackad
1 vitlöksklyfta,
finhackad
2-3 dl grädde
1 msk curry
1 msk paprikapulver
1-2 tsk
chilipeppar
1 tärning
grönsaksbuljong
½ lime eller ¼
citron
2-3 msk maizena
salt
peppar
smör och olivolja
till stekning
Buljongen görs först, då den behöver tid att koka ihop. Skala räkorna och
spara skalen. Hetta upp olivolja i en kastrull. Lägg i räkskal, lök, vitlök och
rör om tills de fått fin färg.
Tillsätt tomaterna
och stek ett par minuter under omrörning så att de inte bränner fast i
kastrullbotten.
Häll på vatten, vin
och sambal oelek och koka upp. Låt sjuda under lock ca 20 minuter. (Helst längre, för under den
tiden hinner du påbörja själva grytan!) Sila därefter buljongen.
Tillsätt paprika och tomat, samt chili- och paprikapulver. Låt alltsammans puttra i några minuter.
Slå på den
hemmagjorda räkbuljongen och lägg även i en tärning grönsaksbuljong.
Koka upp och låt
sjuda utan lock i 20 minuter så att vätskemängden reduceras.
Slå på grädde och
rör om. Tillsätt maizena och låt grytan sjuda ytterligare tills den tjocknat något.
Smaka av med salt,
peppar, lime och ev. andra valfria kryddor.
Servera med ris och
valfri sallad. Denna gång gjorde Aksel en slags sallads-salsa, med tomat,
fetaost, avokado, oliver och ruccola. Mycket gott!
Medan Aksel och jag lagade räkgryta gjorde Runa hemmagjord müsli, som jag nu i princip utvecklat ett beroende av. Helt underbart god. Jag vill bara äta fil och müsli hela mitt liv! Jag såg inte riktigt vad hon använde för ingredienser, men jag tror att det kan ha rört sig om sötmandel, hasselnötter, kokosflarn, russin, havregryn, rårörsocker och några slags frön. Himmelskt god blev den i varje fall.
Vi fick även en presentpåse av Runa, från favoritbutiken Möllans ost. Hurra! Tack! Aksel är närmast besatt av Gruyère, så jag förmodar att den inte komma att finnas kvar i kylskåpet särskilt länge till. Det gäller att vara snabb.
Nu ska jag faktiskt göra mig själv lite kaffe. Jag avslutar med en bild jag tog från vårt köksfönster igår. Har redan separationsångest över att vi ska flytta härifrån i slutet av sommaren. I förrgår möblerade vi om i sovrummet, vilket gjorde att det kändes mer eget.
Ha det!
----------------------------------------------------------------------------------
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar